ÜCRETSİZ DANIŞIN

+90 549 680 7430

BAHÇELİEVLER MAH.

1831/14. Sk. No:12 K:8 D:52 Karşıyaka / İZMİR

CANLI DESTEK

7/24

Tüp Mide

Tüp mide, genetik faktörler etkisinde kalan, egzersiz yapmayan, sağlıklı beslenmek yerine fast food ağırlıklı beslenen obezite hastalarının sık sık baş vurduğu tedavi yöntemlerinden biri olan tedavi yöntemidir. Belli sürelerde egzersiz ve diyetlerden sonuç alamayan obezite hastaları kesin ve hızlı etki için ameliyatı düşünmektedir. Bu sebeple sık rastlanan tedavi yöntemi tüp midedir.

Tüp mide nedir?

Tıptaki adıyla Sleeve gastrektomi yani tüp mide, cerrahi işlemle midenin bir tüp yani boru şekline getirilmesidir. Tüp midenin amacı midenin hacmini küçülterek kişinin daha çabuk doyma hissiyatı ile daha az yiyip hızlı kilo vermesidir.

Sindirim sistemimizi incelediğimizde hemen hemen her organın boru şeklinde olduğunu görebiliyoruz. Mide yapısı gereği gıda alıp depolayabilmesi için boru değil daha yassı şekle yani kese şekline sahiptir. Bu sebeple midenin yarısı geri dönülemez şekilde alınarak kalan kısmın daha küçük hacme sahip tüp şeklini almasını sağlayan ameliyattır.

Tüp mide ameliyatı nasıl yapılır?

Açık cerrahi girişim gerektirmeden yani laparoskopik yöntemle yapılan tüp mide ameliyatı genel anestezi altında yapılır. Hastaya ve cerraha göre değişen duruma göre karın duvarındaki tek delik ya da 3-4 delik açılarak başlanır. Mideyi gereğinden fazla küçültmemek ya da olabilecek hataları engellemek adına mideye kalibrasyon tüpü yerleştirilir. Antrum olarak adlandırılan midenin alt kısmından başlayarak stapler hattı boyunca yaklaşık midenin %85 i alınır ve mide kapasitesi 100 ml’e düşürülür. İşlem bitiminde ameliyat başında takılan kalibrasyon tüpü çıkartılır ve ameliyat sırasında bir kaçak olup olmadığı kontrol edilir. Buna benzer testler ameliyat sonrasındaki kontrollerde de yapılabilir.

Tüp mide ameliyatı kimler için uygundur?

Ameliyat olmadan önce tüp mide ameliyatı kimler için uygundur diye bilmek gerekiyor. Öncelikle vücut kitle indeksi hesaplanır. Zira vücut kitle indeksiniz 40 üzerinde olmalıdır. Fakat vücut kitle indeksiniz 35 üzerinde ise ve beraberinde obeziteye bağlı diyabet, hipertansiyon gibi hastalıklarınız varsa tüp mide ameliyatı olabilirsiniz.

Fazla kiloları olan obezite hastalığına sahip bir çok hasta için uygunluk taşıyan bu ameliyat, yapılan egzersizler ve diyetler yetersiz kalındığında, bir türlü fazlalıklarından kurtulamayan, fazla kiloları yüzünden hayati risk taşıyan hastalar için yapılabilir. Tabii ki tüp mide ameliyatı olmaya karar verildiğinde öncelikle uzman doktorlar ve cerrahlar tarafından yapılan testlere de uygun olmanız gerekmektedir.

Tüp mide ameliyatı fiyatları?

Tüp mide ameliyatı için belirli ve net bir fiyat aralığı maalesef ki bulunmamaktadır. Bazı şartlar sağlandığı takdirde SGK’nın ameliyat ücretinin bir kısmını karşıladığı bilinmektedir. Ameliyatı gerçekleştirecek cerrahın ve ekibinin tecrübesi ve kullanılacak malzemelere göre ameliyat fiyatları değişiklik gösterebilir.